HAZIRLIK PROGRAMI HAKKINDA BİLGİLENDİRME 

Yabancı Dil Hazırlık Programında 3 grup yer almaktadır. Bu gruplar şunlardır:

A grubu programı:

Zorunlu hazırlık sınıfına kayıtlı olan ve bilim alanı yabancı dil olan program öğrencilerinden oluşur. 2024 -2025 akademik yılı itibari ile İngilizce Öğretmenliği ve İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümleri bu kapsamdadır.

B grubu programı:

Zorunlu hazırlık sınıfına kayıtlı olan ve bilim alanı yabancı dil olmayan program öğrencilerinden oluşur. 2024 -2025 akademik yılı itibari ile İngilizce İşletme Bölümü bu kapsamdadır.

C grubu programı:

İsteğe bağlı hazırlık sınıfına kayıtlı öğrencilerden oluşur. 2024-2025 akademik yılı itibari ile isteğe bağlı hazırlık programına dahil edilen birimler şunlardır: İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Turizm Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dinar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Devlet Konservatuvarı.

 

Bütün öğrenciler için devam zorunluluğu vardır. Öğrenciler akademik yıldaki derslerin %85’ine devam etmek zorundadır. A ve B grubu programı zorunlu hazırlık sınıfı öğrencileri üniversiteye kayıt olduktan sonra Eylül ayı içerisinde yapılan Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından (AKU-YDYS) 70 ve üzeri puan almaları durumunda hazırlık eğitiminden muaf olarak kayıtlı oldukları programlarda öğrenimlerine başlarlar. A grubu programı öğrencileri AKU-YDYS Kategori A Sınavına, B grubu programı öğrencileri Kategori B sınavına girerler (Detaylı bilgi için yeterlilik sınavı sekmesini inceleyiniz). Eylül ayındaki yeterlilik sınavından başarısız olan ya da sınava girmeyen öğrenciler bir yıl boyunca hazırlık eğitimi alırlar. Yıl sonunda yapılacak olan yeterlilik sınavına girebilmek için her iki dönem not ortalamalarının toplamının ikiye bölümü 70 ve üzerinde olmalıdır. Bu ortalamanın üzerinde olan öğrencilerimiz Yılsonu yeterlilik sınavına girebilirler ve bu sınavdan da 70 almaları durumunda kayıtlı oldukları programlarda eğitim öğretim almaya hak kazanırlar. Hazırlık programında iki yarıyılı tamamlayan ve yıl sonu yeterlilik sınavına girmeyen ya da yıl sonu yeterlilik sınavına girip de puanı 70’in altında olan A ve B grubu öğrencileri takip eden akademik yılın başında yapılacak yeterlilik sınavına girebilir. Bu sınavdan da başarısız olmaları durumunda hazırlık programını tekrar ederler. Bu öğrencilerden;

  1. a) ilk yıl devam koşulunu yerine getirenler hazırlık programında kayıt yenilerler ve iki yarıyıl daha hazırlık programına devam ederek dördüncü yarıyıl sonunda veya beşinci yarıyıl başında yapılan yeterlilik sınavında başarılı oldukları takdirde, kayıtlı oldukları programlarda öğrenimlerine başlarlar. Bu öğrenciler, yabancı dil bilgisini kendi imkânları ile geliştirmek istemeleri hâlinde, kayıt yeniledikten sonra mazeretli geç kayıt tarihinin son haftasının son iş gününe kadar yüksekokula dilekçe ile başvurarak hazırlık programına devam etmeyebilirler ve dördüncü yarıyıl sonunda veya beşinci yarıyıl başında yapılan yeterlilik sınavına başvurarak sınavda başarılı oldukları takdirde kayıtlı oldukları programlarda öğrenimlerine başlarlar.
  2. b) ilk yıl devam koşulunu yerine getirmeyenler ve bir sonraki akademik yıl başında yapılan yeterlilik sınavında başarısız olanlar ikinci yıl için hazırlık programında kayıt yenilemek ve derslere devam etmek zorundadırlar.

 

A ve B grubu programlarına yerleşen öğrencilerin zorunlu hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlamaları gerekir. Zorunlu hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan ve üçüncü yılın başında yapılan yeterlilik sınavında başarısız olan öğrencilerin kayıtlı oldukları programla ilişiği kesilir. Bu öğrencilerin tekrar yerleştirilmeleri Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

Aşağıdaki öğrenciler zorunlu hazırlık sınıfından muaf tutulurlar:

(1)     a. En az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar.

          b. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen yabancı dil sınavlarının birinden 100 üzerinden en az 70 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğeri bir puan alanlar (A grubu programı öğrencileri için bu sınavlarda dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin ölçülüyor olması şartı aranır. Bu becerilerin ölçülmediği sınavlardan alınan puanlar 70 ve üzeri olmak kaydıyla YDYS Kategori A sınavının birinci aşama puanı olarak kabul edilir. Bu öğrenciler YDYS Kategori A sınavının ikinci aşamasına girmek zorundadır).

(2) Zorunlu hazırlık sınıfından muaf olabilmek için ÖSYM tarafından düzenlenen veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından alınan puanların son 5 yıla ait olması gerekir.

(3) Zorunlu hazırlık sınıfı olan programlara yatay veya dikey geçiş yapan öğrencilerin muafiyetleri geçiş yaptıkları programın bölüm kurulunun önerisi üzerine birim yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Bu programlarda çift ana dal ya da yan dal başvurusu yapanların muafiyetleri ise zorunlu hazırlık sınıfı olan programın bölüm kurulunun önerisi üzerine birim yönetim kurulu kararıyla belirlenir.

ÖSYM tarafından düzenlenen veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavları bilgisine linkten ulaşılabilir. Bu kapsamda YÖKDİL sınavı hazırlıktan muafiyet için geçerli bir sınav değildir.

C grubu programı öğrencileri, yani isteğe bağlı hazırlık öğrencileri, üniversiteye kayıt oldukları akademik yıl başında yapılan yeterlilik sınavına girmezler. Dönemin ilk haftasında gerçekleştirilen Seviye Tespit Sınavına girerek uygun sınıfa yerleştirirler. Bu öğrencilerin de devam zorunluluğu bulunmaktadır. Yıl sonunda yapılan yeterlilik sınavına girebilmek için iki dönem başarı puanlarının ortalaması en az 70 olmalıdır. C grubu programı öğrencileri AKU-YDYS Kategori B sınavına girerler (Detaylı bilgi için yeterlilik sınavı sekmesini inceleyiniz). Bu sınavdan 70 puan alan öğrencilere başarı belgesi verilir. Daha düşük ortalamaya sahip öğrenciler ilk yıl sonunda yapılan yeterlilik sınavına giremezler ancak mezun olana kadar takip eden yeterlilik sınavına girebilirler. Bu öğrenciler yeterlilik sınavını girmedikleri ya da başarısız oldukları takdirde de kayıtlı oldukları programlarda öğrenimlerine devam ederler.

 

 

 

 

 

 

12 Kasım 2015, Perşembe 7161 kez görüntülendi