1. İngilizce Hazırlık Sınıfı süresi ne kadardır?

Hazırlık sınıfı 1 akademik yıldır. Güz dönemi sonrası muafiyet sınavı yapılmaz. Muafiyet (Yeterlilik) sınavı akademik yıl başında (Eylül ayında) ve yıl sonunda (Mayıs ya da Haziran) gerçekleştirilir.

  1. Seviye sınıfları var mıdır?

A grubu programına dahil olan İngilizce öğretmenliği ve İngilizce mütercim ve tercümanlık bölümü öğrencileri kendi arasında, B ve C grubu programına dahil olan İngilizce işletme ve isteğe bağlı hazırlık programları kendi arasında seviye sınıflarına atanırlar ve bu öğrenciler kendi seviyelerine yakın öğrencilerle birlikte eğitim alırlar. Seviye Tespit Sınavı Güz dönemi başında ilk hafta içerisinde gerçekleştirilir.

  1. Ders programını nasıl öğrenebilirim?

Hazırlık programlarımızda her gün dersler yapılmaktadır. Hangi günlerde hangi derslerin olacağı sınıfınızdan sorumlu öğretim elemanları tarafından sınıf panolarında ilan edilir.

  1. Ders materyalleri nelerdir? Nasıl temin edilir?

Ders materyalleri akademik yıl başında ilgili öğretim elemanları tarafından öğrencilere bildirilir. Öğrenciler belirtilen bilgilere göre ders materyallerini temin edilebilir. Materyali bulunmayan öğrenci derse alınmaz.

  1. İngilizce Hazırlık Sınıfı nasıl başarı ile tamamlanır?

İngilizce hazırlık sınıfını başarı ile tamamlamak için bahar dönemi sonunda yapılan Yabancı Dil Yeterlilik Sınavından (muafiyet) başarılı olunması gerekir. Bu dönemde yapılan sınava girebilmek için birinci ve ikinci dönem başarı puan ortalamasının 70 ve üzerinde olması gerekir. Bu puanın altında olan öğrenciler bahar dönemi sonunda yapılan yeterlilik sınavına giremezler ancak takip eden yeterlilik sınavlarına girebilirler. A grubu programı öğrencileri (İngilizce Öğretmenliği, İngilizce mütercim ve tercümanlık) AKU-YDYS Kategori A sınavına girerler. B ve C grubu programı öğrencileri AKU-YDYS Kategori B sınavına girerler. İki sınavdan da geçme notu 70’tir. Bu iki sınav arasındaki temel fark Kategori A sınavının iki aşamadan oluşması ve konuşma becerisinin de ölçülüyor olasıdır. Bu sınav, bilim alanı yabancı dil olan programlara yönelik bir sınavdır. Kategori B sınavında dil kullanımı, kelime bilgisi, okuma, dinleme ve yazma becerileri ölçülür. Konuşma becerisi Kategori B sınavında ölçülmez. Bu sınavlardan 70 ve üzeri puan alan zorunlu hazırlık sınıfı öğrencileri bölümlerine devam ederler. Başarılı olamayan öğrenciler hazırlık eğitimini tekrar etmek durumundadırlar. İsteğe bağlı hazırlık öğrencilerinden başarılı olanlara Başarı Belgesi verilir ve bu öğrenciler bölümlerindeki eğitimlerine devam ederler. Başarılı olamayan isteğe bağlı hazırlık öğrencileri yine bölümlerindeki eğitimlerine devam ederler ve mezun olana kadar yeterlilik sınavlarına girerek Başarı Belgesi alma hakları vardır.

 

  1. Zorunlu hazırlık sınıfını hiç okumadan muaf olabilir miyim? Hazırlık sınıfı okurken geçerli sınavlara girerek muaf olabilir miyim?

Aşağıdaki koşulları taşımanız durumunda zorunlu hazırlık sınıfından muaf olabilirsiniz:

  1. a) En az son üç yılında, öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar.
  2. b) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen yabancı dil sınavlarının birinden 100 üzerinden en az 70 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puanın eşdeğeri bir puan alanlar (A grubu programı öğrencileri (İngilizce öğretmenliği, İngilizce mütercim ve tercümanlık) için bu sınavlarda dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin ölçülüyor olması şartı aranır. Bu becerilerin ölçülmediği sınavlardan alınan puanlar 70 ve üzeri olmak kaydıyla YDYS Kategori A sınavının birinci aşama puanı olarak kabul edilir. Bu öğrenciler YDYS Kategori A sınavının ikinci aşamasına girmek zorundadır).

Muafiyet ile ilgili başvurular öğrencisi olduğunuz fakültelerdeki ilgili bölümlere yapılır.

  1. Derse devam zorunlu mudur? Devamsızlık süresi ne kadardır?

Her öğrenci bir akademik yıldaki derslere %85 oranında devam etmek zorundadır. Bu oranın kaç saate tekabül ettiği öğretim elemanları tarafından öğrencilere bildirilir. Devamsızlıktan kalan zorunlu hazırlık sınıfı öğrencileri bahar dönemi sonunda yapılan yeterlilik sınavına giremezler ve hazırlık sınıfını tekrar etmek zorundadırlar.

  1. Sağlık raporları devamsızlıktan düşülür mü?

Afyon Kocatepe Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinde belirtilen haller ve COVID-19 haricindeki mazeretler devamsızlıktan düşülmez.

  1. Telafi sınavı hangi sınavlar için geçerlidir?

Senato tarafından belirlenmiş haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla ara sınav(lar)a katılamayan ve sınav tarihinden itibaren 10 gün içinde durumunu belgeleyen öğrencilerin mazeretlerinin yüksekokul yönetim kurulu tarafından kabulü hâlinde, öğrencinin katılamadığı ara sınavlar için yüksekokul yönetim kurulunca yarıyıl sonu sınavından önce belirlenecek tarihlerde mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavı için belirlenen tarih, yer ve saat yüksekokul müdürlüğü tarafından öğrencilere duyurulur. YDYS, STS, küçük sınavlar ve yarıyıl sonu sınavı için mazeret sınavı yapılmaz.

  1. Sınav sonuçlarına nasıl itiraz edebilirim?

Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar sınav sonuçlarının ilan tarihini izleyen 5 iş günü içinde yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak yapılır. İtirazlar sınavı yapan öğretim elemanı veya komisyonun görüşü alınarak itirazı izleyen 7 iş günü içinde yüksekokul yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

 

 

 

 

 

12 Kasım 2015, Perşembe 8642 kez görüntülendi